Етички кодекс

Кодексот има за цел да ги пропише правилата на најдобрите практики во дигиталното издаваштво и огласување, со цел сите индивидуални лица и компании кои се поврзани со дигитално издаваштво и огласување и кои делуваат на територијата на Р.С.Македонија меѓусебно да ги регулираат и заемно да ги почитуваат правилата за фер, етички и добри професионални практики во врска со креирањето и објавувањето на содржини, производи и услуги кои ги нудат преку своите дигитални медиуми.

Етичкиот кодекс на IAB Macedonia е со саморегулирачка форма.

Беџ

Секој дигитален издавач кој има потпишано меморандум за почитување на кодексот,  треба да работи во согласност со правилата содржани во истиот. Со тоа се стекнува со правото на страницата на својот дигитален медиум да постави електронски Беџ, кој ја потврдува неговата усогласеност со Кодексот. Оригиналниот Беџ и усогласеноста на дигиталниот медиум со истиот се верификува преку клик на Беџот поставен на дигиталниот медиум на издавачот. Доколку кликот на Беџот на издавачот води на неисправна, непостоечка или некоја друга страница наместо оваа, дигиталниот медиум нема да се смета за усогласен со Кодексот.

Непочитување на Етичкиот кодекс можете да пријавите на contact@iab.mk, како и на маил адресите на членовите на комисијата за Етички кoдекс:

Зоран Спасов – Zoran.Spasov@clip.mk
Верица Јорданова – jordanova@inovativnost.mk
Ева Симонче – info@iab.mk

Датабаза на медиуми со прифатен кодекс

Во продолжение е базата на медиуми кои имаат доставено до IAB Macedonia потпишан меморандум со кој се обврзуваат за почитување на кодексот.

Медиум Дата на прифаќање Правно лице Забелешки
IT.mk 23.04.2018 ИВМ Нетворк ДООЕЛ
fakulteti.mk 26.04.2018 ЕФ-ТРИ ДОО
deca.mk 26.04.2018 ЕФ-ТРИ ДОО
vecer.mk 26.04.2018 МАКСМЕДИА ЛТД ДООЕЛ
vesnik.com 26.04.2018 МАКСМЕДИА ЛТД ДООЕЛ
vesti.mk 26.04.2018 МАКСМЕДИА ЛТД ДООЕЛ
mkd.mk 02.05.2018 ДОО Портал њуз
kajgana.com 02.05.2018 Кајгана Медиа ДОО
smartportal.mk 02.05.2018 СМАРТПОРТАЛ ДООЕЛ
marketing365.mk 04.04.2018 ДИГИТРОН 365 ДООЕЛ
makfax.com.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
a1on.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
reporter.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
topsport.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
usb.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
grid.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
makedonika.mk 08.05.2018 Клип Медиа Груп ДОО
faktor.mk 08.05.2018 Фактор Портал ДОО
zenskimagazin.mk 08.05.2018 Фактор Портал ДОО
ekipa.mk 08.05.2018 СПОРТ ИНФО МЕДИА
inovativnost.mk 09.05.2018 Иновативност Дооел Штип
emagazin.mk 30.05.2018 Здружение за развој и унапредување на новинарството
fashionel.mk 30.05.2018 Елена Лука ДООЕЛ Скопје
kumanovskimuabeti.mk 29.05.2018 Кумановски Муабети ДООЕЛ
sport1.mk 05.06.2018 Спорт1 Пресс ДОО
denar.mk 11.06.2018 ДЕНАР МЕДИА ДОО Скопје
24auto.mk 11.06.2018 24 Медиа Гроуп дооел
24rakomet.mk 11.06.2018 24 Медиа Гроуп дооел
kapital.mk 17.05.2018 Капитал Медиа Гроуп доо
telegrafi.com 21.06.2018 Медиа Комуникејшн Дооел
graphicdesign.mk 02.07.2018 ИТАС ДООЕЛ
crnobelo.com 18.07.2018 ЦРНОБЕЛО МЕДИА ДООЕЛ
oglasizarabota.mk 18.07.2018 ЦРНОБЕЛО МЕДИА ДООЕЛ
skopjeinfo.mk 23.07.2018 ДМС Комуникација ДООЕЛ Скопје
opserver.mk 02.07.2018 ТРИПЛЕ-И ЛАБ ДОО убоз-извоз Скопје
mms.mk 16.08.2018 Македонски Медиа Сервис
strumicanet.com 05.09.2018 Радио СтрумицаНет ДООЕЛ Струмица
ubavinaizdravje.mk 08.10.2018 Колор Медиа Плус
mtm.mk 04.10.2018 ТВ МТМ ДООЕЛ
derbi.mk 21.11.2018 Ариес Медиа ДООЕЛ
24info.mk 23.11.2018 24 ИНФО ДОО СКОПЈЕ
alsat-m.tv 21.01.2019 Тв Алсат - М
coffeetime.mk 13.05.2019 ПАВЛОМИЛ ДООЕЛ
expres.mk 28.06.2019 Експрес Медиа Груп ДООЕЛ Скопје
slobodenpecat.mk 30.06.2019 Слободен Печат ДОО Скопје
tocka.com.mk 12.07.2019 Точка Медиа ДООЕЛ
popularno.mk 20.08.2019 ГПТМ ПРОДУКЦИЈА ДООЕЛ Скопје
utrinskivesnik.mk 21.05.2019 ИГАЛ Гроуп ДОО
ina-online.net 03.10.2019 MEDIARS DOOEL
sportclub.mk 14.11.2019 Три Стар т.к.м. ДООЕЛ
centar.mk 17.12.2019 СКАЈ ПРЕСС ДООЕЛ Ресен
radovisnews.mk 01.11.2019 УАЗ Патриот Дооел Радовиш

Биди во тек со IAB Macedonia активности